SNU Samorog

Središče za naravno učenje Samorog

 

Središče za naravno učenje Samorog je zasebni zavod. Ustvarjen je bil za otroke. Njegove dejavnosti temeljijo na sobivanju z naravo ter učenju in delovanju po naravnih zakonih, upoštevajoč otrokov naravni razvoj in njegova glavna orodja, ki so spontana radovednost, neustrašno raziskovanje in svobodna igra.

Večina dejavnosti se odvija na trenutno še rastočem Doživljajskem igrišču Samorog v vasi Sora pri Medvodah. Zajemajo delovanje doživljajskega igrišča, gozdno varstvo predšolskih otrok po vzoru skandinavskih gozdnih vrtcev, skupino za šolanje v naravi, ki združuje skandinavski koncept gozdne šole in principe učenja Svobodne demokratične šole (dveh v tujini dobro uveljavljenih oblik izobraževanja otrok), gozdne delavnice, tabore in doživljajske dneve. Dojenčkom in malčkom v spremstvu staršev, so namenjene gozdne igralne urice, delavnice o masaži dojenčka, nošenju v nosilkah, igriva vodna vadba za dojenčke brez plavalnih pripomočkov, delavnice na temo naravnega starševstva.

Glavno vodilo Samoroga je verjetje, da so otroci – ki imajo priložnost rasti in se razvijati v pristnem stiku z naravo, skozi igro, v skupnosti, po lastnih vzgibih – družbeno odgovorni otroci, v sebi dobro usidrani, svetu prijazni in srečni otroci.