Skozi čas

 

Dojenčki plavajo. V odmaknjenih predelih sveta že generacije, o čemer pričajo zapisi kapitana Cooka s pacifiških otokov iz leta 1778.

Prvi strokovni članek, avtorice Myrtle McGraw, z naslovom Swimming Behaviour in the Human Infant (Plavalno vedenje dojenčka) analizira podvodno vedenje 42 dojenčkov in je bil objavljen v priznani medicinski reviji Journal of Pediatrics leta 1939.

Virginia Hunt Newman velja za “mamo plavanja dojenčkov”. V šestesetih letih prejšnjega stoletja si je z neprisiljenim in sproščenim načinom učenja plavanja za dojenčke in otroke prislužila spoštovanje in mednarodno priznanje javnosti. Sama, zelo uspešna plavalka in potapljačica, se je po prenehanju športne kariere po letu 1950 posvetila učenju plavanja in potapljanja otrok, sprva na deški vojaški akademiji, nato pa vse več tudi kot samostojna učiteljica na domu. Leta 1962 je njena učenka, takrat 2 letna deklica, uspešno opravila Začetni test plavanja pri Rdečem Križu, in se zapisala v zgodovino kot najmlajša deklica, ki ji je to uspelo. To je bila dobra spodbuda za nastanek mednarodne uspešnice z naslovom Učiti dojenčka plavati (Teaching an Infant to Swim), ki je izšla leta 1967. Metode učenja s pozitivno motivacijo, opisane v kljigi: Učenje majhnih otrok plavanja in potapljanja (Teaching Young Children to Swim and Dive, 1969), so širom sveta v prakso povzeli številni učiteji plavanja in se uporabljajo še danes.

Delo Newmanove je bilo zgodnji navdih tudi za angležinjo Françoise Freedman, ki je s svojimi filmi, knjigo in tečaji trenutno ena najaktivnejših glasnikov plavanja dojenčkov. Kot profesionalna plavalka je sama izkusila, kako postopen, zabaven in sproščen pristop k učenju dobro vpliva na otrokov odnos do vode in učinkovitost učenja plavanja. Močno jo je zaznamovala tudi izkušnja življenja v perujski Amazoniji, kjer sta bili plavanje in potapljanje, enako kot hoja, naravni aktivnosti, bodisi z namenom ribolova ali za zabavo, umivanje in rekreacijo. Večji otroci so med čuvanjem skozi nežno igro manjše učili plavati, starši so mirno prečkali reke z doječki na hrbtu. Naravno. Enako kot so vidre in rečni delfini plavali s svojimi mladiči. Svoja opažanja je takoj po vrnitvi v Anglijo preiskusila na svoji prvi skupini plavajočih dojenčkov in požela velikanski uspeh. Svoje delo nadaljuje kot vodja organizacije Birthlight, ki zajema številne vodne aktivnosti mamic in otrok, bodisi pred, med ali po rojstvu. Njeno izgodišče in glavni namen je izgradnja zaupanja in posebne vezi med staršem in otrokom, ki nastane pri raziskovanju vodnega medija, in ju zaznamuje za vedno.

Avstralska šola temelji na enakih načelih. Zelo uspešen plavalni trener Laurie Lawrence že skoraj tri desetletja vodi nacionalni program za preprečevanje utopitev otrok. Na področju plavanja dojenčkov je razvil zelo uspešen mednarodno priznan plavalni program, dostopen tudi preko spleta.

 

VIRI:
International Swimming Hall of Fame
Virginia Newman
American Psychological Association
Aquaticnet